Jestes:

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Strzelinie

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Strzelinie

rodzina 500

Podprogram 2017 - efekty

Email Drukuj PDF

logo-zywnosc

  1. We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 889 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 44.01604 ton żywności;
  • 7736 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 6 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 164 osoby
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne - 2 spotkania dla 60 uczestników,
  • Żywieniowe - 2 spotkania dla 52 uczestników,
  • Kulinarne - 2 spotkania dla 52 uczestników,
  • Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników.